Chleb suszony żytni

produkt_76

Nowy produkt

opakowanie 250g

temperatura przechowywania -18 C +25C

termin do spożycia 6 miesięcy

cena hurtowa - 15 zł (+vat) 50 opakowań

Więcej szczegółów

19,00 zł brutto

Więcej informacji

Oferujemy rewelacyjny chleb suszony żytni -NOWOŚĆ

 wyrabiany ręcznie według opracowanych przepisów litewskich

Doskonały smak, do użycia na każdą okazję, bez konserwantów.

Wartość odżywcza

W chlebie żytnim głównym makroskładnikiem są węglowodany (50,5  -57,5 g/100g pieczywa), głównie skrobia. Węglowodany zawarte w pieczywie żytnim stopniowo uwalniane są do krwi i w konsekwencji zapewniają długie uczucie sytości. Dlatego chleb żytni na zakwasie ma niski indeks glikemiczny (IG = 48), określający poziom cukru we krwi w ciągu 2 godzin po posiłku. Dla porównania indeks glikemiczny dla pieczywa pszennego wynosi 70.

       Chleb żytni stanowi ważne źródło składników mineralnych. Dostarcza żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, a także cynk i mangan. Pieczywo żytnie bogate jest w witaminy z grupy B, głownie B1, B6 i niacynę oraz kwas foliowy. Pieczenie chleba żytniego powoduje redukcję zawartości witaminy B1 o 20% i B2 o 30% w stosunku do mąki.

Chleb żytni z mąki razowej ma również mniejszą kaloryczność w porównaniu do pieczywa z mąki jasnej, ponieważ cechuje się większą wilgotnością miękiszu oraz zawiera więcej błonnika.

     Wartość odżywczą pieczywa żytniego można zwiększyć dodając do wypieków ziarna słonecznika, soi, jak również inne ziarna zbożowe i miód. Pieczywo wzbogacone soją stanowi dobre źródło wartościowego białka roślinnego. Natomiast pieczywo wzbogacone w soję i słonecznik jest bogate w magnez, żelazo, witaminę B1 oraz witaminę E.

30 innych produktów w tej samej kategorii: