Oliwki w pikantnej zalewie z papryką 300g Zobacz większe

Oliwki w pikantnej zalewie z papryką

Nowy produkt

Waga netto 300g

Temperatura przechowywania- 0C +25C

Termin do spożycia 36 miesięcy

Cena hurtowa 4.95zł (+5%vat) 24 sztuki

 

Więcej szczegółów

5,71 zł netto

Więcej informacji

Zielone oliwki hiszpańskie nadziewane ostrą papryką 300g.

Właściwości oliwek

Oliwki przeznaczone do konsumpcji są kiszone, mają więc wszystkie zalety kiszonek: regulują perystaltykę jelit i wspomagają florę bakteryjną.

Ludzie często jedzący oliwki mają we krwi wyższy poziom serotoniny (hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości) niż pozostali. Dlatego rzadziej sięgają po słodycze i inne kaloryczne produkty. Według niemieckich badaczy aromaty zawarte w oliwie z oliwek sprawiają, że jest ona najbardziej sycąca spośród różnych rodzajów tłuszczy. 

Oliwa zawarta w oliwkach ma własności przeciwmiażdżycowe. Jak wykazały badania naukowców zawarty w oliwie polifenol o nazwie hydroksytyrozol działa przeciwutleniająco, odwracając niekorzystne działanie diety wysokotłuszczowej. Ten sam związek obniża poziom markerów wskazujących na wzrost oporności organizmu na działanie insuliny, jaką często obserwuje się u osób otyłych i na diecie bogatej w tłuszcze.

Głównym rodzajem oleju zawartego w oliwkach jest kwas oleinowy - jednonienasycony kwas tłuszczowy typu omega-9. Okazuje się, że kwas oleinowy bierze udział w procesach, które mogą: zapobiegać rozwojowi raka mózgu i prowadzić do spowolnienia już istniejącej choroby. 

Dowiedziono także, że częste spożywanie oliwek oraz jej przetworów w tym oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni przed rozwojem demencji i choroby Alzheimera.

 

 

 

4 innych produktów w tej samej kategorii: