Kawior z Minaja 100g Zobacz większe

Kawior z Minaja 100g

Nowy produkt

temperatura przechowywania – 0C +6C

termin do spożycia   6 miesięcy

cena hurtowa 6,50 (+5%vat) karton 36 szt.

Więcej szczegółów

7,62 zł netto

Więcej informacji

Kawior z mintaja należy do grupy kawioru różowego.Posiada unikalne dietetyczne oraz lecznicze właściwości. Według wartości odżywczych nie ustępuje czerwonemu lub czarnemu kawioru. zawiera tak samo wiele witaminy C oraz E, niezbędne do tworzenia tkanek łącznych, gojenia ran oraz prawidłowego działania układu nerwowego. Spożycie kawioru z Mintaja sprzyja polepszeniu pamięci i zawiera sporą ilość witaminy PP (kwas nikotynowy), która rozszerza małe naczynia oraz polepsza cyrkulację krwi oraz koordynację ruchową.Prawdziwe źródło wapnia, potasu i cynku. Zawiera niewielką ilość węglowodanów. Bogaty w białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz naturalne przeciwutleniacze.Idealnie pasuje do przygotowania sałatek, zakąsek oraz kanapek.

WPŁYW kawioru NA ZDROWIE CZŁOWIEKA

Kawior to wyjątkowy i bardzo zdrowy produkt spożywczy. Dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 chroni przed zapadalnością na choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę, nowotwory; usprawnia pracę układu nerwowego i stawów. Poprzez łatwo przyswajalną witaminę A korzystnie wpływa na narząd wzroku i znajduje coraz szersze zastosowanie w kosmetyce, w walce z procesami starzenia się skóry. Już jedna łyżeczka kawioru zapewnia dobową podaż witaminy B12, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Naturalne antyoksydanty, tj. witamina A, witamina E i cynk, których źródłem jest kawior, również mają działanie protekcyjne na układ nerwowy, procesy starzenia czy powstawanie nowotworów. Chociaż niektóre badania negują ten związek, a sama analiza jest ograniczona przez brak standaryzowanych sposobów pomiaru poziomu reaktywnych form tlenu i przez indywidualne predyspozycje genetyczne, związek pomiędzy podażą naturalnych antyoksydantów w diecie a długowiecznością wydaje się być pewny

Głównymi substancjami kawioru o działaniu ochronnym na układ sercowo-naczyniowy są kwasy ω-3 DHA i EPA. Nadmiar tłuszczu w organizmie przyczynia się do rozwoju stanu zapalnego i insulinooporności – czynnika patogenetycznego cukrzycy typu 2. Ma to swój bezpośredni wpływ na rozwój miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Udowodniono rolę kwasów ω-3 jako czynnika ochronnego zmniejszającego produkcję mediatorów zapalnych, co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie incydentów sercowo-naczyniowych zwłaszcza u osób z otyłością i insulinoopornością lub nadciśnieniem . Wykazano także wpływ diety bogatej w owoce morza na stan śródbłonka naczyniowego. Posiłki bogate w kwasy ω-3 poprawiają funkcję endotelium, przeciwdziałając tym samym zakrzepom i usprawniając krążenie, co wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zawału mięśnia sercowego